Semmelkaka

19.04.2020

I år kände jag för att göra något annat än vanliga semlor. Det blev någon form av mazarinaktig semmelkaka, Mums! Kakan är vete/glutenfri, mjölkproteinfri samt låghistamin (med försiktighet avseende mandeloljan och kardemumma tänker jag). Själva kakan blir om man vill även äggfri. "Grädden" är det ägg i men då kan man ju använda det alternativ man brukar om man ej tål ägg 😊.

Kakan är måttad för en stor kakform.

Börja med att göra iordning "grädden" då den behöver stå och svalna ett par omgångar innan den blir spritspar.

Gör sedan botten. När kakbotten står i kylen och svalnar gör du fyllningen.

Efter att du tryckt ut botten i formen naggar du botten med en gaffel. När den stått i kylen en stund och svalnat klart tar du ut den och trycker ut fyllningen i formen, jämna till den.

Pensla sedan ca 1 msk lönnsirap och penslar över fyllningen. Det blir till gott litet sötkrisp ovanpå kakan 😊.

Grädda i ugn i 180 grader i ca 30 minuter. Låt stå att svalna helt innan du dekorerar med "grädden".

"Grädde"

2 dl vatten

drygt 2 msk majsstärkelse

Vispa ihop ovanstående. Koka upp till en form av tapetklister. Låt svalna, Helt!

Tillsätt;

1 ägg

1 dl Garants kokosgrädde

2 tsk vaniljsocker

2 tsk lönnsirap

2 krm xanthan

ca 1 dl smält (och avsvalnat) kokosolja Neutral

Kör allt ovanstående utom oljorna med mixer i ca en minut.

Ringla sedan ned oljorna och mixa ihop. Låt stå i kyl och svalna ihop. 

Botten

200 g mjölkfritt margarin

2 dl majsmjöl

2 dl majsstärkelse

1 dl rismjöl

1 dl klibbrismjöl

3/4 dl florsocker

1 dryg msk stötta kardemummakärnor (mängd utifrån hur du tolererar kardemumma)

1/2 tsk xanthan

1 ägg (en 1:a på sighi, tips vaktelägg är en 0-a)

1/2 msk vatten

(Botten går fint att göra äggfri, ta då 1 tsk bakpulver istället för ägget och 2 msk vatten, eller lite mer om det behövs, istället för 1/2 msk).

Blanda allt torrt. Nyp ihop mjölblandningen med margarinet. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta ihop. Knåda inte. Plasta in degen och lägg i kylen i ca 30 minuter.

Tryck ut i formen så det blir ett relativt tunt lager. Nagga botten. Ställ in i kylen att svalna igen. 

Fyllning

6 dl mandelmjöl

1 dl florsocker

1 dl rörsocker

Några droppar bittermandelolja (mängd utifrån det du tål och smak du önskar)

1 dl kokosmjölk (Garants kokosmjölk utan tillsatser)

100 g margarin

1 dl rapsolja med smörsmak

1 tsk bakpulver

1 dl majsstärkelse

Mixa ihop allt. Klart.

Semmelkaka - låghistamin, vetefritt, glutenfritt, mjölkfritt. Allergianpassat.
Semmelkaka - låghistamin, vetefritt, glutenfritt, mjölkfritt. Allergianpassat.