Semlor

19.04.2020

Semlor i låghistaminköket! Japp, semlor är en mänsklig rättighet - för den som inte visste det ;). Ett måste helt enkelt. Gör dem i ugnen som vanligt eller ännu bättre, gör semmelmunkar vettja! Här kommer mina varianter. 

Semmelbullen;

75 g mjölkproteinfritt margarin

0.5 dl kokosmjölk

2.5 dl rismjölk

2.5 dl majsmjöl

2 dl majsstärkelse

2 dl rismjöl

1 dl klibbrismjöl

0.75 dl rörsocker

0.5 msk kardemummakärnor (mortlade)

5 tsk bakpulver (e v plus 0.15-0.25 g färsk jäst för mkt bättre jäsning, om det tåls - här funkar inte det tyvärr)

1 tsk xanthan

0.5 dl lönnsirap

2 ägg

Smält margarinet och tillsätt rismjölk och kokosmjölk. Värm till ca 37 gr. Om du använder jäst rör ut jästen i lite av vätskan.

Mortla kardemummakärnorna. Blanda allt torrt ordentligt. Blanda ihop allt plus lönnsirap och ägg. Degen är Mycket lös. Ställ att svälla lite. Om du använder jäst så låt den jäsa någon dryg halvtimma.

När du bakar ut bullarna var väldigt försiktig så att du inte knådar degen. Tricket är lite att låta bubblorna och det lilla fluff som finns i degen vara kvar. Ta upp deg som om du tog upp badskum för att forma till en semla 😉. Forma Försiktigt bullarna på plåten. Pensla med ägg.

Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.

Alternativt gör semmelmunkar! Perfekt om du inte använder jäst 😊. Gör mindre bollar (så de hinner bli gräddade ända in till mitten) och fritera i kastrull i 170 grader. Rulla i rörsocker och gör sedan iordning precis som vanligt. Blir Jättegott!

Garnera dina semlor med mandelmassa, "grädde" lr snabb vaniljsås (passar finfint) och pudra över lite florsocker.

Mandelmassa

2 dl mandelmjöl (en 1:a på sighi funkar ofta ok i mindre mängd)

½ dl florsocker

½ dl rörsocker

1.5 msk vatten

Mandelmjöl; om du inte hittar mjöl du kan använda eller bara helt enkelt vill göra eget mandelmjöl. Koka och skålla mandel. Mal eller mixa till ett fint mjöl. 

Mixa mandelmjöl och socker. Mixa i vattnet tills massan blivit som en deg. Klart.

Går utmärkt att förvara en mandelmassakorv i frysen att ha tillhands när behov uppstår 😉.