Lussebullar
Lussebullar med mandelmassa - vete/glutenfria, mjölkproteinfria. Det som kan vara utmanande ur ett låghistaminperspektiv i detta recept är ffa om du vill använda jäst. Jäst förbättrar jäsningen mycket, dock går det utmärkt att baka ändå :). Man får inte bästa fluffet men väljer man att fritera och göra saffransmunkar istället, ja då är det egalt. Bakar du med lite jäst blir dessa bullar fluffiga, mjuka och allt annat än hårda och torra som vissa glutenfria bullar kan bli.
Degen blir Mycket mjuk/lös. Enklast och allra bäst blir att använda någon form, se tips och bild nedan. Det går dock fint att baka in lite mer mjöl vid utbaket för att forma vanliga saffransbullar. Resultatet blir förstås då lite mindre saftigt men ändå mycket mjuka :).
75 g mjölkproteinfritt margarin
3 dl kokosmjölk (Garants - som är utan tillsatser)
3 dl klibbrismjöl (kan bytas mot tex majsstärkelse)
4.5 dl rismjöl (kan bytas mot majsmjöl)
4 paket saffran (0.5gx4)
0.75 dl rörsocker
2 tsk kardemummakärnor (mortlade)
5 tsk bakpulver (e v plus 0.25 g jäst för mycket bättre jäsning men jäst är utmanande ur histaminhänseende)
1 tsk xanthan
0.5 dl lönnsirap
2 ägg (1a på Sighi)
Mjöl till utbaket
Mortla kardemummakärnorna ihop med saffranet. Blanda allt torrt ordentligt, inkl torrjästen om du använder sådan.
Smält margarinet och tillsätt kokosmjölken och sirapen, värm till 37 grader. Blanda ihop den ljumma margarinblandningen med det torra och tillsätt också äggen. Degen är Mycket lös. Ställ att svälla cirka 15 minuter. Om du använder jäst så låt den jäsa någon dryg halvtimma.
Gör under tiden mandelmassan.
När du bakar ut bullarna var väldigt försiktig så att du inte knådar degen. Tricket är lite att låta bubblorna och det lilla fluff som finns i degen vara kvar. Ta upp deg som om du tog upp badskum för att forma till en semla 😉. Forma Försiktigt bullarna på plåten.
Peta med tex en sked ned mandelmassa där russinen brukar sitta. Jag brukar för enkelhetens skull göra bullarna i silikonform för muffins, då kan man bara klicka i smeten och med hjälp av en sked peta ned mandelmassan 😊. Enkelt samt ett plus då man ej heller behöver arbeta in mer mjöl i smeten=saftigare bullar.
Pensla med ägg (alternativt pensla efter gräddning med smält margarin och doppa sedan bullen i strösocker, blir supergott!)
Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.
- Du kan också göra saffransmunkar! Perfekt om du inte använder jäst 😊. Gör mindre bollar (så de hinner bli gräddade ända in till mitten) och fritera i kastrull eller fritös i 170 grader tills gyllene. Ta upp och rulla i strösocker. Mumsigt värre!
Mandelmassa
2 dl mandelmjöl (en 1:a på sighi funkar ofta ok i mindre mängd)
½ dl florsocker
½ dl rörsocker
1.5 msk vatten
Några droppar bittermandelessens (obs dock rätt utmanande ur histaminperspektiv så var lite återhållsam).
Mandelmjöl; om du inte hittar mjöl du kan använda eller bara helt enkelt vill göra eget mandelmjöl. Koka och skålla mandel. Mal eller mixa till ett fint mjöl.
Mixa mandelmjöl och socker. Mixa i vattnet tills massan blivit som en deg. Klart.
Går utmärkt att förvara en mandelmassakorv i frysen att ha tillhands när behov uppstår 😉.