Mormors plättbakelser

19.04.2020

Min mormor gjorde dessa när jag var liten, riktigt goda kakor som bakas i plättlagg i ugnen. De ska bli lite småsega och lite knapriga, dock ej hårda så grädda med lite känsla.

125 g mjölkfritt margarin

1 ¼ dl rörsocker

½ dl kokosmjölk

½ dl vatten

2 tsk bakpulver

2 krm xanthan

½ dl majsmjöl

½ dl rismjöl

1 rågad dl majsstärkelse

+ önskad smaksättning som tåls tex vaniljsocker, saffran

Smält margarinet och rör/vispa lite poröst. Tillsätt socker och fortsätt vispa. Vispa i kokosmjölk och vatten. Blanda allt övrigt torrt, mjöler, bakpulver och xanthan plus önskad smaksättning. Mixa ihop torrt med blött ordentligt med en mixer.

Smörj plättlaggen med rapsolja. Vill du lyxa till det smörjer du med "rapsolja med smörsmak" (den innehåller dock tillsatser). Värm laggen i ugnen innan. Grädda plättarna i 225 grader i ca 5-6 minuter. Låt kallna över tex ett kastrullhandtag. Verkligen sååå goda kakor. 

Plättbakelser! Låghistamin, allergianpassade, vetefria, glutenfria, mjölkfria
Plättbakelser! Låghistamin, allergianpassade, vetefria, glutenfria, mjölkfria