Låghistamin Hummus
Jag älskar röror av alla de slag! Ju kladdigare och smakrikare desto bättre. Ingen hit hos särätare ;) men vi andra ska ju också få det vi vill ha. Kände att jag var tvungen att testa något som kan fungera som en hummus, kikärtor är ju inte enkelt i låghistaminköket och röror vill man äta mycket av. Här kommer min hit-vänliga variant :). Den fick godkänt + av stora dottern (som är av den mer kräsna modellen ;).
Butternutpumpa
Paranötter
Färsk vitlök
Flingsalt
Paprikakrydda
Rapsolja
Ev lite cayennekrydda (OBS utmanande ur histaminhänseende) om det tåls, för att spicea upp den.
Jag använde proportioner ca 60/butternutpumpa och 40/paranötter.
Börja med att rosta både paranötter och butternutpumpa. Skär pumpan i små bitar. Använd även innanmätet inkl kärnor. Lägg allt på en plåt och rosta i ugn, 150 grader i ca 30 minuter (tills pumpan är mjuk). Gnugga paranötterna i en handduk för att få bort skalet.
Kör paranötterna i mixer en liten stund. Lägg i resten av ingredienserna utom oljan och mixa slätt. Ha i olja till lagom konsistens och mixa tills lent och slätt. Servera till till ex grillat kött.