Blåbärspaj

19.04.2020

Alltid lika gott och enkelt. Ha alltid smuldeg i frysen så har du blåbärspaj med vaniljsås färdigt på max 15 minuter för till spontana fikagäster! 

Smuldeg

100 g mjölkfritt margarin

1/2 dl rörsocker

2 msk lönnsirap

1.5 dl majsmjöl

1 dl rismjöl

1 dl majsstärkelse

1/2 dl mandelspån (kan uteslutas - sonen gillar inte det, det blir liksom bitar i då)

blåbär

Blanda allt torrt och nyp ned margarinet. Tillsätt lönnsirap och vatten. Lägg blåbären i botten på en ugnsform. Lägg över smuldegen. Grädda i 200 grader i ca 10-15 min. Servera med vaniljvisp.

Jag gör ofta minipajer i små muffinsformar, perfekt att ha hemma i frysen om man får oväntat besök (eller blir väntat sugen på något gott på kvällskvisten ;). Vaniljsåsen är gjord på 2 minuter.

Snabb vaniljsås

6 äggulor

2 tsk lönnsirap

2 tsk vaniljsocker (en 1:a på sighi)

1 - 1.5 dl rapsolja alt hälften rapsolja/rapsolja med smörsmak

Vispa äggulor, lönnsirap, vaniljsocker i ca en minut. Mixa i oljan. Klart!