Blåbärspaj
Alltid lika gott och enkelt. Ha alltid smuldeg i frysen så har du blåbärspaj med vaniljsås färdigt på max 15 minuter för till spontana fikagäster!
Smuldeg
100 g mjölkfritt margarin
1/2 dl rörsocker
2 msk lönnsirap
1.5 dl majsmjöl
1 dl rismjöl
1 dl majsstärkelse
1/2 dl mandelspån (kan uteslutas - sonen gillar inte det, det blir liksom bitar i då)
blåbär
Blanda allt torrt och nyp ned margarinet. Tillsätt lönnsirap och vatten. Lägg blåbären i botten på en ugnsform. Lägg över smuldegen. Grädda i 200 grader i ca 10-15 min. Servera med vaniljvisp.
Jag gör ofta minipajer i små muffinsformar, perfekt att ha hemma i frysen om man får oväntat besök (eller blir väntat sugen på något gott på kvällskvisten ;). Vaniljsåsen är gjord på 2 minuter.
Snabb vaniljsås
6 äggulor
2 tsk lönnsirap
2 tsk vaniljsocker (en 1:a på sighi)
1 - 1.5 dl rapsolja alt hälften rapsolja/rapsolja med smörsmak
Vispa äggulor, lönnsirap, vaniljsocker i ca en minut. Mixa i
oljan. Klart!