Histaminintolerans (HiT) - vad är det?

Histaminintolerans - HIT - innebär mycket kort beskrivet att man reagerar med symtom som vid allergi när man äter mat innehållande biogena aminer (varav histamin är en).

Histaminintolerans är ett symtom och har en bakomliggande orsak. Orsakerna varierar men kan vara t ex; nedsatt aktivitet av det enzym som bryter ned histamin (diaminoxidas - DAO vilket är det sjukvården mäter), läckande tarm, näringsbrist (t e x magnesium), långvarig stress, mögel eller annan påverkan från miljön, bakomliggande allergi eller någon typ av mastcellssjukdom. För att nämna några.

Exempel på livsmedel som ofta innehåller mycket histamin och brukar ställa till besvär är; jordgubbar, citrusfrukter, rökt kött, salami, torkad skinka/torkat kött, skaldjur, fisk, lagrade ostar, mögelostar, lakrits, alger, svamp, bovete, tomat, kiwi, avokado, hallon, ananas, soja, valnötter/nötter generellt, vinäger av olika slag, jästextrakt, buljonger, fermenterade produkter samt de flesta starka kryddor. Många tillsatser/e-ämnen innehåller mycket histamin samt är histaminfrisättande.

Hur gör man om man misstänker att man har problem med histaminintolerans?

Trots förvirrande symtom är det relativt snabbt och enkelt att själv konstatera Om man har histaminintolerans.

Man äter helt enkelt strikt låghistaminkost under en tid. Eventuellt tar man också antihistamintabletter, finns receptfritt på apoteket. Blir man klart förbättrad har man hittat rätt helt enkelt!

Det är ett betydligt svårare och längre arbete att hitta orsaken.   

Här finns Guide till hur du själv kan utreda om du har problem med histamin.